Головна » Статті » Що таке покрівельні роботи

Що таке покрівельні роботи

Встановлення кроквяної системи з латами, монтаж водостоків, облаштування багатошарової ізоляції і покриття конструкції обраним матеріалом – ось що таке покрівельні роботи. Процес спорудження даху складається з декількох етапів, кожен з яких однаково важливий і в кінцевому підсумку служить одній меті – створенню надійного захисту для будинку в широкому сенсі цього слова. Правильно проведені покрівельні роботи – не єдина, але обов’язкова умова, забезпечення нормального температурного режиму в будинку, включно зі стабільним показником вологості. Це важливо не тільки для здоров’я і комфорту мешканців, а й для забезпечення збереження всіх конструктивних елементів будівлі.

Покрівельні роботи: етапи та їх особливості

Максимально докладна інформація про те, що входить в покрівельні роботи, і як саме вони повинні проводитися вказана в ДСТУ (ГОСТ) та ДБН (БНiП). Зрозуміло, нормативні документи написані офіційною мовою і містять опис величезної кількості нюансів, 90% яких не важливі в контексті конкретного будівництва. Тому, давайте просто розглянемо, що входить в покрівельні роботи:

  1. Збірка несучої конструкції. Согласно тих же державних стандартiв, надійний каркас повинен витримувати не менше 200 кг на м2. З цим завданням може впоратися конструкція з бруса, дощок або сталевих профілів. Вибирати краще останнє – нехай метал і дорожче, але цинкове покриття робить їх ще більш несприйнятливими до вологи, а сама структура краще витримує екстремальні навантаження, якщо раптом в цьому виникне необхідність, до того ж вони прослужать набагато довше, від 100 років і більше.
  2. Інтеграційна система відводу води. Створення дренажу – одна з найважливіших задач, що входить до складу покрівельних робіт. Відведення води має стратегічне значення для запобігання передчасного руйнування самого даху, і як наслідок протікання, а також для захисту фундаменту. Якщо ви вибрали плоску покрівлю в ній потрібно передбачити жолоби лінійного типу, а якщо класичну скатну – точки збору води, звідки вона буде потрапляти в загальний збірник і далі стікати в певний вами місце.
  3. Облаштування «першої лінії захисту». Цей етап особливо важливий для дерев’яних стропильних конструкцій та інших елементів. Покриття їх складами захищають від цвілі, паразитів і вогню – невід’ємна частина покрівельних робіт. Крім того, не забувайте, що аналогічними властивостями повинні володіти і всі інші прошарки між каркасом і покрівлею.
  4. Укладання утеплювача, гідро- і пароізоляції . «Друга лінія захисту» призначена саме для утримування тепла, природно піднімається від низу до верху, в будинку. Гідроізоляція попереджає протікання, а пароізоляційний прошарок поєднує в собі функцію терморегулювання і контролю рівня вологості в будинку, затримуючи конденсат, що утворюється внаслідок того ж перепаду температур.
  5. Монтаж покрівлі. Особливості даного етапу безпосередньо залежать від обраного виду матеріалу перекриття – м’яке покриття, черепиця, профнастил та багато іншого. Про плюси і мінуси різних типів обробки ми поговоримо в окремій статті.
  6. Оздоблення фронтонів і карнизів . Цегла, дерево, сайдинг – в питанні декору також мають значення тільки ваші особисті переваги.
    Між другим і третім етапом покрівельних робіт може проводитися ще один – установка мансардних вікон або балконів. Крім того, майже завжди є можливість звернутися до тих же фахівцям і замовити облаштування горища, включно з монтажем вікон, навіть при наявності готового даху, але з точки зору витрат все-таки вигідніше продумати мансарду заздалегідь.

Перш, ніж приступати до всього вищепереліченого розробляється проект даху. Це головне, що необхідно виконати перед початком покрівельних робіт і навіть якщо вони входять в комплекс завдань зі зведення будівлі, архітектурне рішення і технічне завдання розробляються для них окремо. Проект потрібен не тільки для того, щоб розуміти порядок зведення, але також для розрахунку кількості необхідних матеріалів. Пам’ятайте, що крім черепиці або іншого, обраного вами варіанту перекриття, доведеться купити компоненти для кроквяної системи та водовідведення, а також утеплювач, ізоляцію від води і пара, безліч метизів та інших кріплень. Сюди ж входять витрати на транспортування всього перерахованого вище і оплату праці фахівців, які будуть займатися зведенням даху. Таким чином, можна сказати, що пошук виконавців – перше, що необхідно зробити перед початком покрівельних робіт. У дуже невеликої кількості людей є час і сили займатися такою серйозною справою, як зведення даху самостійно, не кажучи про проведення необхідних розрахунків. Крім того, багато хто з висотних робіт просто неможливо виконати без спеціальної техніки і допоміжного обладнання, покупка або навіть оренда якого обійдеться в більш ніж значну суму.

0 комментариев

    Оставьте комментарий

    Звоните. Заказывайте. Поможем!

    Мы бесплатно выедем на обьект.

    Оценим объём, сроки выполнения, и стоимость работ.

    При желании составим договор.

    Обратный звонок


    Оставьте номер Вашего телефона и мы перезвоним Вам!